Αν αγαπάτε τις βόλτες στην ιστορία, τον χρόνο και τον πολιτισμό, το βέβαιο είναι ότι η Ουρανούπολη και οι τριγύρω περιοχές θα σας κερδίσουν με την ενδιαφέρουσα πολιτιστική τους φυσιογνωμία. Πλήθος μνημείων και μοναδικά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος μπαίνουν στην ατζέντα και σας προσκαλούν να τα ανακαλύψετε. Συγκεντρώσαμε εδώ κάποια από αυτά. Φύγαμε;

Ο Πύργος της Ουρανούπολης

Το πιο φημισμένο κτίριο της Ουρανούπολης, σήμα κατατεθέν της και ξακουστό σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος,  είναι δίχως αμφιβολία αυτός ο Πύργος, που χρονολογείται κάπου στον 14ο αιώνα. Σύμφωνα με ορισμένες ιστορικές πηγές χτίστηκε το 1344, αλλά υπάρχουν αναφορές ότι πιθανότατα να είναι ακόμη παλαιότερο. Κατά τον σεισμό του 1585 ο πύργος υπέστη σοβαρές ζημιές και το 1858 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης, μετά τις οποίες έλαβε τη σημερινή του μορφή. Το 1922 πρόσφυγες από την Προποντίδα που ήρθαν στην περιοχή έκαναν το πέρασμά τους από εκεί, ενώ το 1928 ενοικιαστές του ήταν το αγγλοαυστραλέζικο ζεύγος Lock που ήταν υπεύθυνο για τη συντήρησή του. Σήμερα το συγκρότημα του Πύργου ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Στους χώρους του λειτουργεί μουσείο, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται διάφορες ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Μονή Ζυγού (γνωστή και ως Φραγκόκαστρο)

Περίπου 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανούπολης, λίγο έξω από τα όρια του Αγίου Όρους, βρίσκεται αυτό το ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν το 1198. Μέχρι σήμερα όμως, κάποια στοιχεία του έχουν μείνει αλώβητα στον χρόνο και προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη, ενώ οι εργασίες εκσκαφής και αποκατάστασης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Ανάμεσά τους, η μεγάλη παράσταση του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μια εντυπωσιακή παράσταση του Αγίου Νικολάου, αλλά και μαρμάρινα ένθετα του 11ου αιώνα. Άλλα ευρήματα που ήρθαν στο φως περιλαμβάνουν τρεις μολύβδινους ταύρους του 11ου αιώνα, ένα μετάλλιο με εγχάρακτη παράσταση της Αγίας Παρασκευής, εξώφυλλα βιβλίων, νομίσματα του 11ου και 12ου αιώνα.

Μεσαιωνικό Νεκροταφείο Ιερισσού

Μια νεκρόπολη όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 600 τάφοι σε ένα σημείο που δεν ανακαλύφθηκε παρά πρόσφατα – μόλις το 1973! Πρόκειται για ένα νεκροταφείο που χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και εκτείνεται στην παραλιακή ζώνη της Ιερισσού με πολλούς τύπους τάφων σε τουλάχιστον δύο ή τρία στρώματα παράλληλα με την ακτογραμμή. Εκεί ενήλικες και παιδιά θάβονταν στο ίδιο μέρος σύμφωνα με τα αρχαία έθιμα. Οι τάφοι είναι ορθογώνιοι, με ή χωρίς διακόσμηση. Στους τάφους υπάρχουν ευρήματα παρόμοια με τα ταφικά έθιμα που βρέθηκαν σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Αρχαία Στάγειρα & Άλσος Αριστοτέλη

Η αρχαία πόλη όπου γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, ο λεγόμενος πατέρας της δυτικής φιλοσοφίας το 384 π.Χ., τα Στάγειρα εξακολουθούν σήμερα να είναι πόλος έλξης για πλήθος επισκεπτών. Και είναι λογικό, αφού πρόκειται για τονσημαντικότερο ίσως ιστορικό χώρο της Χαλκιδικής. Εκεί μπορεί κανείς να επισκεφθεί και το Άλσος του Αριστοτέλη, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο, στο οποίο υπάρχουν διαδραστικά όργανα που λειτουργούν με βάση τους φυσικούς νόμους που αναφέρονται στα γραπτά του Αριστοτέλη.

Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία

Ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, με πολύ χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η Αρναία στρέφει πάνω της το βλέμμα του επισκέπτη και τον ανταμείβει με τη σπάνια ομορφιά της. Ανάμεσα στα διάφορα περίτεχνα κτίριά της, ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος αν και λειτουργεί κανονικά για τις ανάγκες των πιστών, ταυτόχρονα είναι και επισκέψιμος χώρος ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, χτισμένος καθώς είναι πάνω σε ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικά ευρήματα, που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ορατά στους επισκέπτες.